Cele mai bune frigidere

Frigiderul este un element foarte important pentru oricine isi doreste sa consume alimente optim pastrate. Practic, nu ar trebui sa existe locuinta fara un astfel de aparat, in care alimentele sa poata fi tinute in cele mai bune conditii.

Alegerea acestui dispozitiv nu este atat de simpla precum pare. Frigiderul nu este un obiect electrocasnic mic care poate fi schimbat o data, de doua ori pe an, in cazul in care se strica ci, mai degraba, poate fi clasificat in categoria achizitiilor de luat in considerare, a investitiilor pentru viitor. Cumparatorii trebuie sa fie impresionati nu numai de performante si design, ci si de functiile pe care acest aparat care va deveni elementul central al bucatariei, le detine.

Cele mai bune frigidere

Model 

frigider


Volum net

Eficienta energetica 

Consum anual

Nivel zgomot

Compartimente frigider

Display exterior

Tehnologii

Garantie


592 l

A++

330 kWh

38 dB

3

Da

Smart Diagnosis

Multi AirFlow

10 ani pentru compresor

583 l

A++

310 kWh

41 dB

2

Da

No Frost

Twin Cooling

10 ani pentru comrpesor

438 l

A++

286 kWh

39 dB

2

Da

Door Cooling

Smart Diagnosis

10 ani pentru compresor

406 l

A++

287 kWh

42 dB

2

Nu

Neo Frost

Dual Cooling

5 ani

270 l

A++

202 kWh

39 dB

1

Nu

Smart Frost

4 ani

Ghid de achizitie

Dimensiuni si capacitate

Inainte de a alege frigiderul, cumparatorii trebuie sa fie foarte atenti la dimensiunile pe care le are. In functie de spatiul disponibil din bucatarie sau de pe hol, acestia iau o asemenea decizie. Important este ca acest aparat electrocasnic nu trebuie sa stea inghesuit, astfel incat sa nu se poata deschida in mod corect usa, ci mai degraba trebuie sa fie amplasat in spatiul special ales de catre membrii familiei. Se poate vorbi si despre dimensiunile interioare ale acestui aparat de o importanta majora in bucatarie. Astfel ca, pentru un adult sau doi, este suficient un frigider cu capacitatea de 200  de litri, iar pentru o familie cu copii, de 300-400 de litri sau mai mult.

Cumparatorii trebuie sa faca toate masuratorile necesare si sa se asigure ca modelul ales se va potrivi spatiului, iar dimensiunea este suficient de mare pentru deschiderea optima a usilor.

Tipuri de frigidere

Modelele existente pe piata se clasifica dupa marime, tipul de usi sau pozitionarea congelatorului. Frigiderul compact este cel care se va incadra cu siguranta intr-un spatiu mai ingust , fiind destul de mic pentru a putea fi amplasat chiar si intr-o camera de camin, pentru a stoca alimente sau bauturi proaspete. Un frigider compact cu design inovativ si cu o compartimentare inteligenta va va ajuta sa pastrati alimentele in cele mai bune conditii si sa faceti economie de spatiu.

Pe de alta parte, modelul cu o usa este ideal pentru utilizatorii care au deja un congelator si vor sa isi stocheze mancarea proaspata intr-un spatiu adecvat. Aparatele frigorifice cu o usa pot sa nu aiba un spatiu dedicat pentru congelare, sau pot avea un congelator de mici dimensiuni, unde veti putea sa pastrati doar cateva cutii cu deserturi.

Tip aparat frigorific

Pe piata sunt disponibile mai multe modele de frigidere, de la cele conventionale, la combinele frigorifice si cele syde by side. Modelele clasice, de mici dimensiuni, au un compartiment interior separat pe rafturi si un congelator intern. La polul opus, cumparatorii au posibilitatea de a achizitiona combinele frigorifice, care sunt mult mai voluminoase si compartimentate in mod diferit, incluzand un congelator separat, cu usa proprie. Modelele side-by-side sunt mult mai performante, intrecand orice alt electrocasnic din punctul de vedere al dimensiunii si al capacitatii de stocare.

Design exterior

Frigiderul clasic, alb, cu finisaje atent realizate si un design placut este preferatul celor mai multi cumparatori, dar pe piata exista mai multe modele de astfel de aparate electrocasnice, perfecte pentru a putea fi incadrate in stilul de amenajare al bucatariei, pentru a da un aer vintage sau unul modern. Stilul retro lucios sau mat, stilul modern sau cel frantuzesc cu inox sau gri metalizat, sunt cele mai comune si mai practice designuri pentru frigidere.

Eficienta energetica

Frigiderul va avea nevoie de curent electric pentru a functiona, iar consumul anual de energie va fi exprimat in kw/ ora/ an. Consumul energetic este direct proportional cu volumul spatiului de refrigerare si al celui de congelare, un frigider mai voluminos avand un consum mult mai mare decat unul cu spatii interioare compacte. Ca si in cazul altor aparate electrocasnice, eficienta energetica este incadrata in clase de la A+++ la D, insa majoritatea modelelor noi au un consum incadrat in clasele A+ sau A++.

Clasa climatica

Clasa climatica a frigiderului este reprezentata de intervalul de temperatura ambianta in cadrul careia respectivul aparat va functiona optim. Exista patru clase importante: SN (Subnormal), N (Normal), ST (Subtropical) si T (Tropical) de care va trebui sa tineti cont daca veti amplasa frigiderul intr-un spatiu fara o sursa de incalzire precum in garaj sau pe veranda.

Compartimentare interioara

In interior, compartimentarea joaca un rol foarte important. Cu cat este mai bine compartimentat, in mod inteligent si practic, cu spatii generoase de depozitare care sa permita organizarea mai facila a alimentelor, a sticlelor si a borcanelor, cu atat aparatul frigorific va fi mai apreciat. Rafturile trebuie sa fie usor de curatat, dar si de scos in cazul in care este necesara depozitarea unor recipiente mai voluminoase. Rafturile din sticla securizata sunt usor de curatat si permit depozitarea unor cantitati mari de alimente. In contrast, rafturile din metal sunt mult mai rezistente la accidente, insa nu la fel de elegante ca si cele de sticla, iar mancarea poate cadea de pe un raft pe altul.

Panou de control

Fiecare frigider trebuie sa includa un termostat reglabil, cu ajutorul caruia utilizatorul sa regleze nivelul de temperatura din interior. Daca modelele clasice dispunt de termostate mecanice. cele moderne au display-uuri digitale cu butoane tacticel care usureaza citirea si setarea functiilor si temperaturii frigiderului.

Sistem de dezghetare

Inainte de a alege frigiderul, cumparatorii trebuie sa fie atenti la modul de dezghetare. Modelele existente pe piata dispun de mod de dezghetare manual, automat, sau pot beneficia de tehnologie NoFrost. Dezghetarea manuala este o tehnologie foarte invechita, presupunand un efort fizic semnificativ din parte utilizatorului. Dezghetarea automata reprezinta varianta ideala si recomandata de specialisti. Pe de alta parte, aparatele electrocasnice cu tehnologie No Frost nu necesita dezghetare.

Silentiozitate

Frigiderul trebuie ales si in functie de nivelul de zgomot pe care il produce in timpul functionarii. Utilizatorii mai sensibili la zgomote trebuie sa aleaga un model mai silentios. Cele mai recomandate modelele de aparate frigorifice sunt cele care au un nivel al zgomotului de 39 de decibeli sau mai putin, care este comparabil cu fosnetul frunzelor in padure.

Functii suplimentare

Sunt aparate frigorifice care au functii de inregistrare a vocii, care dispun de un ventilator care contribuie la uniformizarea temperaturii din interior, care au functii de super congelare sau super racire, afisaj si reglaj electronic. De asemenea, unele modele au dozator de apa care este foarte util vara sau dispenser de cuburi de gheata pentru diferite bauturi racoritoare. Se poate vorbi si despre garniturile antibacteriene si sistemul de ionizare care distruge toti microbii, precum si de posibilitatea de a schimba balamalele dintr-o parte in alta.

Tehnologia No Frost

Atunci cand vine vorba de tehnologiile avansate de care poate beneficia un aparat frigorific, specialistii indeamna cumparatorii sa ia in calcul tehnologia No Frost, care usureaza foarte mult sarcinile casei, nefiind necesar depunerea de efort fizic in vederea dezghetarii periodice. In functie de compania producatoare, aceasta tehnologie se poate regasi si sub alte denumiri precum Neo Frost, Full No Frost sau No Frost Plus.

Iluminare interioara

Pentru ca utilizatorii deschid frigiderul si noaptea, trebuie sa ia in calcul si sistemul de iluminat din interiorul acestuia. Majoritatea modelelor de aparate frigorifice ofera lumina in compartimentul frigorific, insa exista modele care dispun de lumina si in congelator. Sistemele de iluminare cu LED asigura un nivel excelent de vizibilitate insa contribuie si la reducerea consumului energetic al frigiderului.

Autonomie fara curent

Pentru ca, inevitabil, sunt momente in care se intrerupe curentul, se pot altera toate alimentele din frigider. Unele alimente sunt perisabile, altele chiar intr-o ora isi schimba gustul si textura. Putine persoane stiu insa ca la fiecare frigider este inscrisa autonomia fara curent, care arata cat timp se vor mentine alimentele daca se opreste alimentarea cu electricitate. Timpul ideal este de minim 10 ore.

Brand / firma producatoare

Cumparatorii pun mare accent si pe firma producatoare, atunci cand isi aleg aparatul electrocasnic adecvat necesitatilor familiei si preferintelor lor. Cele mai bune frigidere de pe piata apartin unor branduri precum Miele, Bosch, Liebherr sau Whirlpool, insa la fel de apreciate sunt si Beko, Samsung, LG sau Electrolux.

Curatare/ intretinere

Atat la interior, cat si la exterior, frigiderul trebuie sa fie usor de curatat. La exterior, aparatul ales trebuie sa fie conceput dintr-un material care sa nu atraga amprentele ca un magnet, care se poate curata foarte usor doar cu o carpa iar la interior, materialul din care sunt facute rafturile conteaza foarte mult. Rafturile de sticla sunt mult mai usor de intretinut si de curatat, in timp ce rafturile de metal sunt mai trainice.

Concluzie

In societatea moderna actuala, oamenii au nevoie de aparate frigorifice performante pentru a-si pastra alimentele in cea mai buna stare, o perioada cat mai lunga, sau cel putin perioada in care este recomandat sa fie consumate. Pentru a-si pastra hrana in cea mai buna forma cat mai mult timp, pentru a asigura familiei confortul necesar, cumparatorii trebuie sa aleaga cel mai bun frigider, in functie de criteriile si caracteristicile mai sus enumerate.