Eficienta energetica combine frigorifice -tot ce trebuie sa stiti

Alegerea unui frigider sau a unei combine frigorifice economice este o buna modalitate de a tine sub control cheltuielile cu energia electrica. Aceste aparate electrocasnice consuma cea mai mare parte din energie electrica din casa dumneavoastra si asta deoarece functioneaza fara oprire.

Eficienta energetica combine frigorifice

Sunt combinele frigorifice moderne mai economice si mai eficiente decat cele vechi?

Raspunsul este da – frigiderele si combinele frigorifice moderne sunt mult mai economice decat modelele vechi, deci daca aveti un model mai vechi de 10 ani puteti sa va ganditi sa il inlocuiti. Economiile la facturile la energia electrica pe care le veti face ar putea sa plateasca costul noului frigider in cativa ani. In ultimii ani, producatorii de aparate electrocasnice au introdus compresoare mai eficiente si au imbunatatit izolarea si controlul temperaturii. Toate acestea au dus la fabricarea unor modele de combine frigorifice mai eficiente din punct de vedere energetic si la reducerea costurilor de functionare. In conformitate cu legislatia din uniunea europeana, noile frigidere si combine frigorifice trebuie sa fie incadrate in clasele de eficienta a+. A++ sau a+++. Daca frigiderul a fost fabricat inainte de iulie 2012 atunci ar putea fi incadrat intre clasele a si g ceea ce implica costuri de functionare mai ridicate.

Ce clasa de eficienta energetica trebuie sa aiba combinele frigorifice noi?

Fiecare frigider sau congelator pe care il puteti achizitiona are o eticheta de eficienta energetica care il incadreaza in claselel A + (cel mai putin eficient), A++ si A+++ (cel mai eficient). Pe eticheta veti mai gasi informatii despre volumul frigiderului si al congelatorului in litri si nivelul de zgomot al acestuia.

Care este cea mai buna alegere: un frigider mai mic cu eficienta energetica A+ sau o combina frigorifica cu eficienta energetica A+++?

Modelele mai mari vor consuma mai multa energie chiar daca au un rating mai bun. Deci daca aveti nevoie de un frigider cu dimensiuni medii este mai bine sa cumparati un model mai mic incadrat in clasa a+ decat unul foarte mare din clasa A+++ dar care va fi pe jumatate gol. Pentru a afla care frigider sau combina frigorifica are cel mai mic cost de functionare, verificati consumul anual de pe eticheta. Consumul este exprimat in kilowati ora (kWh) si cu cat aceasta cifra este mai mica cu atat si costurile de functionare vor fi mai mici.

Ce sunt clasele de eficienta energetica?

Pentru a fi incadrat intr-o anumita clasa energetica se foloseste un indice care compara consumul de energie cu volumul frigiderului pentru a afla cat de eficient este acesta in raport cu dimensiunea sa. De aceea, doua frigidere cu dimensiuni diferite vor putea fi incadrate in aceeasi clasa energetica. Consumul de energie al frigiderului este masurat prin amplasarea acestuia intr-o camera cu temperatura de 25˚ Celsius. Frigiderul este partial umplut, asa cum ar putea fi in realitate, iar volumul acestuia se calculeaza cu toate sertarele, tavile si suporturile instalate. De aceea, volumul declarat de producator ar putea sa difere de cel de pe eticheta energetica.

Este o combina frigorifice cu spatiul de congelare in partea superioara mai eficienta decat un side-by-side?

O combina frigorifica cu o configuratie side-by-side ar putea sa foloseasca cu pana la 20% mai multa energie decat una cu configuratie standard.

Unde trebuie amplasata combina frigorifica?

Atunci cand hotarati amplasarea unui frigider trebuie sa va asigurati ca acesta se afla cat mai departe de aragaz sau de razele soarelui. Este important ca frigiderul sa fie amplasat astfel pentru a-l ajuta sa functioneze cat mai eficient. Amplasati frigiderul la cel putin 10 centimentri de perete pentru a-i asigura o buna functionare si nu uitati sa il aspirati de praf odata la cateva luni. Scoateti frigiderul din priza si aspirati cu grija compresorul deoarece acesta se incalzeste daca este acoperit de praf.

Cum se pot folosi mai eficient frigiderele si combinele frigorifice?

Daca nu doriti sau nu va permiteti inlocuirea unui aparat frigorific mai vechi cu unul cu o eficienta energetica mai buna puteti totusi sa reduceti consumul energetic prin:

  • setati temperatura din spatiul frigorific intre 3 si 5 ˚ Celsius si de cel mult -18˚ Celsius in congelator;
  • folositi cel putin doua treimi din spatiile interioare pentru a eficientiza consumul energetic;
  • nu depozitati prea multe alimente in frigider sau congelator deoarece aerul rece nu va mai putea circula iar aparatul frigorific va utiliza mai multa energie pentru racire;
  • daca aveti un model mai vechi cu decongelare manuala, va trebui sa curatati congelatorul cel putin o data la 6 luni;
  • nu puteti mancarea calda in frigider deoarece acesta va consuma mai multa energie sa o raceasca;
  • curatati periodic garniturile usilor pentru a nu perite dezvoltarea bacteriilor sau a mucegaiurilor;
  • nu tineti niciodata usile frigiderului sau ale congelatorului deschise mai mult decat aveti nevoie deoarece aparatul electrocasnic va folosi mai multa energie pentru a raci din nou spatiile interioare.

Leave a Comment