Sfaturi pentru pastrarea fructelor si legumelor in frigider

Compartimentele pentru fructe si legume din frigidere asigura spatii inchise pentru pastrarea umiditatii care este esentiala pentru prospetimea acestora. Totusi, nu toate fructele si legumele se deshidrateaza in acelasi timp, iar unele necesita o umiditate mai mare decat altele. In plus, trebuie sa tineti cont ca unele legume sau fructe sunt mai sensibile la temperaturi scazute decat altele, in timp ce exista legume si fructe care nu se pastreaza in frigider deloc, sau se pastreaza doar atunci cand sunt foarte coapte. 

Reglare umiditate fructe legume

Cum functioneaza compartimentul de fructe si legume din frigider?

Compartimente fructe si legume

Cutia sau sertarul sunt concepute pentru a asigura cele mai bune conditii de pastrare atat pentru ca fructele si legumele sa isi mentina prospetimea si substantele nutritive o perioada mai lunga de timp. Cele mai noi combine frigorifice si frigidere dispun de compartimente pentru fructe si legume care permit reglarea umiditatii, in functie de tipul alimentelor pastrate.

Din pacate, majoritatea compartimentelor pentru fructe si legume au un nivel de umiditate similar cu restul frigiderului, care adesea este prea scazut. In plus, temperatura din acest compartiment este de obicei mai mare decat in restul spatiului frigorific, ceea ce va face ca fructele si legumele perisabile sa isi piarda prospetimea mai usor. In ceea ce priveste mirosurile, trebuie sa stiti ca legumele nu absorb in general mirosurile, de aceea separarea celor cu un miros puternic nu este importanta. 

Ce importanta are etilena in pastrarea fructelor si legumelor in frigider?

Fructele si legumele elibereaza un gaz numit etilena pe masura ce sunt pastrate in  frigider, la o rata diferita de la o specie la alta. Acest gaz influenteaza insa, alaturi de umiditate, perioada de pastrare a fructelor si legumelor in frigider.

De exemplu, ciresele si fructele de padure nu elibereaza o cantitate mare de etilena si nici nu sunt influentate de aceasta, insa merele si perele elibereaza un volum mai mare de etilena atunci cand sunt foarte coapte. Salata verde este foarte sensibila la etilena, de aceea este indicat sa nu o pastrati alaturi de mere si pere. Daca aveti fructe foarte coapte, nu le pastrati impreuna cu alte vegetale, deoarece vor reduce timpul de pastrare al acestora. 

Exista unele frigidere sau combine frigorifice care dispun de 2 compartimente pentru fructe si legume, unde veti putea sa le pastrati separat pe cele care elibereaza o cantitate mare de etilena. 

Sensibilitatea la etilena
Fructe si legumeNivelul de etilena produsSensibilitateala la etilena
CaiseRidicatRidicat
AvocadoRidicatRidicat
CoacazeScazutScazut
CireseFoarte scazutScazut
NectarineRidicatRidicat
PiersiciRidicatRidicat
PereRidicatRidicat
PruneMediuRidicat
CapsuniScazutScazut
SparanghelFoarte scazutMediu
BrocoliFoarte scazutRidicat
VarzaFoarte scazutRidicat
Ardei grasScazutScazut
MorcovFoarte scazutScazut
ConopidaFoarte scazutRidicat
TelinaFoarte scazutMediu
PorumbFoarte scazutScazut
CastraveteScazutRidicat
VineteScazutScazut
Fasole verdeScazutMediu
SpanacFoarte scazutRidicat
PrazFoarte scazutMediu
Salata verde (iceberg)Foarte scazutRidicat
MazareFoarte scazutMediu
DovleceiRidicatRidicat
Compartiment fructe si legume

Temperaturi pastrare fructe si legume in frigider

Temperatura si umiditatea ideale
Fructe si legumeUmiditatea idealaTemperatura ideala  (° C)
CaiseScazut0
AvocadoScazut7
CoacazeRidicat0
CireseRidicat0
NectarineScazut0
PiersiciScazut0
PereScazut-2 – 0
PruneScazut0
CapsuniRidicat0
SparanghelRidicat2
BrocoliRidicat0
VarzaRidicat0
Ardei grasRidicat5
MorcovRidicat0
ConopidaRidicat0
TelinaRidicat0
PorumbRidicat0
CastraveteRidicat10
VineteRidicat10
Fasole verdeRidicat7
SpanacRidicat0
PrazRidicat0
Salata verde (iceberg)Ridicat0
MazareRidicat0
DovleceiRidicat5

Cum se poate prelungi perioada de pastrare a fructelor si legumelor in frigider?

Asa cum am specificat anterior, fructele si legumele au nevoie de un grad diferit de umiditate, in functie de tipul si de gradul de maturitate al acestora. In final, va trebui sa faceti un compromis intre temperatura ideala si umiditatea pentru diferitele tipuri de fructe si legume pe care le pastrati in frigider. Daca nu dispuneti de un compartiment care permite reglarea umiditatii interioare, atunci trebuie sa va asigurati ca fructele si legumele au un grad necesar de umiditate prin pastrarea in pungi inchise. In mod similar, un prosop de hartie sau un burete umizite asezata in partea inferioara a compartimentului poate sa asigure un nivel de umiditate mai ridicat. Aveti grija ca umiditatea sa nu fie excesiva deoarece aceasta poate duce foarte usor la formarea mucegaiului.