Cele mai bune lazi frigorifice

Lada frigorifica nu este altceva decat un congelator de capacitate mai mare si orientat pe orizontala. Acest aparat electrocasnic este foarte popular si folosit in tara de foarte multi ani, atat in gospodarii, cat si in afaceri de tip HoReCa sau in incinta supermarketurilor, pentru pastrarea alimentelor congelate. Aceste alimente pot fi atat legumele si fructele, carnea si lactatele, diferitele tipuri de aluaturi dar si mancarea gatita, preparata de gospodine si pastrata in recipiente sigilate.

Folosire lazii frigorifice are mai multe avantaje, printre care spatiul de depozitare ideal si aspectul placut. Lada frigorifica nu trebuie plasata neaparat in bucatarie, ci poate sta si in garaj, pe hol sau in incaperi conexe, oriunde exista un spatiu de depozitare suficient.

Ghid de achizitie

Tipul lazii frigorifice

Cele mai populare modele de lazi frigorifice sunt cele orizontale, un model clasic si economic, care poate avea dimensiuni medii sau mari, prevazut cu un capac care se deschide in partea superioara si ia forma unei cutii care necesita spatiu suficient de amplasare. Interiorul acestui tip de lada frigorifica permite pastrarea unor alimente portionate in bucati mai mari, precum pungile mari cu legume, bucatile de carne de porc sau puii intregi sau chiar carcase de vita. Interiorul poate fi folosit simplu, fara cosuri metalice sau din plastic, sau cu aceste accesorii, in functie de preferinte.

Sunt si lazi frigorifice care nu au numai usa care se deschide vertical, ci usi glisante, care nu necesita o zona de eliberare pentru deschiderea usii. Ambele modele sunt recomandate, cu mentiunea ca utilizatorii sa tina cont de existenta sistemului de securitate care permite blocarea capacului sau a usii glisante.

Dimensiuni si capacitate

Capacitatea lazii frigorifice se masoara in litri si reflecta volumul propriu-zis al spatiului interior. Pentru restaurante sau afaceri comerciale, lada frigorifica trebuie sa aiba o capacitate de stocare de minimum 400 de litri, in timp ce pentru familii, capacitatea lazii frigorifice poate sa fie de 150-300 de litri. Lazile frigorifice auto vor oferi putin spatiu de depozitare, fiind excelente pentru concedii, excursii si picnicuri. In ceea ce priveste materialele din care este confectionata lada frigorifica, acestea trebuie sa fie robuste si rezistente si sa nu fie usor afectate de lovituri.

Clasa de eficienta energetica

Ca si in cazul altor aparate frigorifice care functioneaza fara oprire si in vazul lazilor fritgorifice consumul energetic este unul din aspectele importante in decizia de cumparare. Dispozitivele incadrate in clasa A+++, sunt cele mai eficiente energetice, in timp ce lazile frigorifice incadrate in clasele A++ sau A+ au de asemenea un consum redus de energie.

Clasa climatica

La fel de importanta precum clasa energetica este si clasa climatica. Clientii trebuie sa cunoasca in primul rand simbolurile imprimate de producator pe lada frigorifica, pentru a sti intre ce intervale de temperatura poate fi folosita la parametri optimi. In cazul abaterilor grave sau constante de la acesti parametri, riscul degradarii este crescut, ducand la un consum ridicat de energie electrica si la deteriorarea aparatului electrocasnic sau la imposibilitatea folosirii acestuia. Asadar, clasele climatice sunt: SN (sub-normal), intre 10 si 32 de grade Celsius, N (normal), intre 16 si 32 de grade Celsius, ST (sub-tropical), intre 18 si 38 de grade Celsius, precum si T (tropical), intre 18 si 43 de grade Celsius.

Functii si optiuni

Cele mai importante functii ale lazii frigorifice sunt: controlul temperaturii, dezghetarea rapida, sistemul de scurgere, recipientul de colectare pentru apa. Majoritatea lazilor frigorifice asigura o temperatura constanta de pana la –18 grade Celsius in interior, pe baza unui termostat reglabil. In unele cazuri, utilizatorii au posibilitatea de a regla valorile, in functie de preferinte, pe mai multe trepte.

Optiunea de inghetare rapida este necesara pentru toate alimentele nou introduse in lada. De asemenea, pentru o mentenanta mai usoara, este necesar un sistem de scurgere si un recipient de colectare, pentru ca apa care se acumuleaza in interior la dezghetare sa fie evacuata.

In legatura cu siguranta, lada frigorifica poate fi incuiata, pentru a evita incidentele produse de copiii care sunt curiosi in privinta continutului acesteia, precum si pentru a evita situatiile in care acestia isi prind degetele sau lasa usa intredeschisa.

Panoul de control

Lada frigorifica poate sau aiba un panou de control mecanic clasic sau unul cu dsiplay digital care permite utilizatorilor setarea facila a treptelor de congelare sau alti parametri termici.

Designul

Alegerea lazii frigorifice depinde si de designul acesteia. Pentru ca utilizatorii sa fie cu adevarat multumiti, lada trebuie sa se incadreze perfect in modul de amenajare al camerei in care este amplasata. Exista lazi frigorifice care exceleaza la capitolul design, fiind disponibile si in alte culori, nu numai in alb, avand chiar si forme rotunjite care definesc colturile. Majoritatea lazilor frigorifice au insa forma dreptunghiulara, sunt robuste si spatioase.

Nivelul zgomotului

Daca lada frigorifica nu este tinuta in spatiul de locuit, nivelul de zgomot nu conteaza foarte mult. In garaj sau intr-o incapere izolata, lada frigorifica nu deranjeaza foarte mult daca face zgomot mai mult decat normal. Insa daca lada frigorifica este tinuta in bucatarie sau pe hol, unde nivelul de zgomot poate fi deranjant, clientii trebuie sa tina cont si de acest criteriu. Nivelul de zgomot este similar cu cel al altor aparate frigorifice (frigidere, combine frigorifice sau congelatoare) si variaza, de regula, intre 38 si 44 dB.

Sistem de iluminare si functii de atentionare

Sistemul de ilumimare si functiile de atentionare sonora au, de asemenea,  un rol foarte important in alegerea lazii frigorifice. Sistemul de iluminare ajuta utilizatorii sa ordoneze mai usor produsele congelate. In general, lazile frigorifice sunt iluminate cu ajutorul tehnologiei LED, fiind foarte performante, avand un consum minim, indiferent de model.

Functiile de atentionare au rolul de a avertiza in privinta neregulilor la nivel de functionare sau in ceea ce priveste inchiderea incorecta a usii sau cresterea temperaturii interioare.

Autonomie

Un alt criteriu important pentru alegerea unei lazi frigorifice este autonomia aparatului. Atunci cand au loc pene de curent, cand se defecteaza propria retea de energie electrica sau cand au loc evenimente neprevazute care pot pune in pericol functionarea lazii frigorifice, este foarte importanta autonomia aparatului. O autonomie cat mai ridicata este importanta pentru ca alimentele sa nu se dezghete, sa nu isi piarda proprietatile si sa nu se altereze.

Sistem antibacterian

In cazul unor modele de lazi frigorifice, peretii interiori sunt tratati antibacterian. Acesta este un criteriu foarte important, deoarece alimentele tind sa se altereze si sa produca mirosuri sau se pot transfera mirosurile de la un produs la altul. In specificatiile lazii frigorifice este inclus si acest criteriu, iar clientii pot vedea foarte usor daca lada are sau nu tratament antibacterian.

Fiabilitate si intretinere

Aceste aspecte sunt foarte importante, in raport cu conditiile de mediu, dar si cu efortul depus de utilizatori. Cu cat lada frigorifica este mai usor de dezghetat, cu atat utilizatorii vor fi mai multumiti de investitia facuta. In plus, aceasta trebuie sa reziste si sa fie in stare de buna functionare cat mai multi ani, intrucat o lada frigorifica are un pret destul de mare. Pentru a fi siguri ca fac cea mai buna alegere, clientii trebuie sa fie foarte atenti si la perioada de garantie si la posibilitatea extinderii acesteia.

Notorietatea companiei producatoare

Brandul este unul dintre cele mai importante criterii dupa care se ghideaza cumparatorii, cu cat acesta este mai cunoscut sau daca mai au in casa un alt aparat electrocasnic de aceeasi marca si de care sunt multumiti, cu atat decizia este mai usor de luat. Cele mai bune lazi frigorifice sunt cele produse de Liebherr, Whirlpool sau Gorneje insa de o popularitate in crestere sunt si cele comercializate sub brandurile autohtone Arctic sau Heinner.

Pret si buget

Ca si in cazul oricarei alte achizitii, lada frigorifica trebuie sa se incadreze in bugetul impus de cumparator. In functie de cat de tare va afecta bugetul familiei, lada frigorifica este o investitie destul de costisitoare, iar utilizatorii trebuie sa tina cont de aceste criterii financiare. Cele mai ieftine modele sunt cele produse de Arctic sau Heinner iar cele mai scumpe cele din portofoliul Liebherr sau Whirlpool.

Concluzie

Lada frigorifica este un accesoriu indispensabil intr-o gospodarie mare, care poate completa spatiul de congelare al unei combine frigorifice sau al unui frigider. In mod normal, lada frigorifica este utilizata de persoanele care doresc sa pastreze pe iarna legumele, fructele sau carnea din productia proprie, precum si in afaceri comerciale sau de tip HoReCa.

Cu cat sunt mai performante, au o capacitate mai mare si ocompartimentare mai inteligenta, cu atat lada frigorifica se va dovedi mai utila si mai eficienta.